Eddy Merckx Classic udenfor Salzburg

Søndag den 7. september 2014

Siden 2007 har det været en fast tradition at vi drager til Eugendorf lidt nordøst for Salzburg, hvor der afholdes Eddy Merckx Classic. Løbets arrangører reklamere altid med at det er sæsonafslutningen, men som dasker ved vi godt at landevejssæsonen altid ender med Alpetramp søndag i uge 42.

Det er altid en fantastiskEddy Merckx Classic oplevelse at deltage i Eddy Merckx Classic. I Eugendorf har man valgt at tilbyde et specialophold fra om fredagen til efter at løbet er slut om søndagen. Vi har flere gange været så heldige at få et værelse på hotel Holznerwirt, der ligger lige op ad start og mål. Eddy Merckx, der selv deltager i løbet bor også altid på dette hotel.

Løbet har efterhånde fået 3 forskellige distancer, der i 2014 var på henholdsvis  68, 113 og 168 km. Sædvanen tro valgte vi at køre den lange distance på 168 km. I forhold til de første år har man i de sidste 3 år vendt ruten, således at feltet starter med at køre op i bjergene. På den måde får man hurtigt splittet feltet op, så arrangørerne slipper for de problemer, som de havde de første år med de store felter.

Kort efter Eddy Merckx Classicstarten kører man op af den første stigning, der ikke er så lang igen. Men til gengæld har den en pæn høj stigningsprocent. Fra toppen går det nedad inden man starter opstigningen til Gaisberg, der er rutens højeste punkt. Fra toppen af Gaisberg går det nedad af en ret snørklet nedkørsel.

Efter at være kommet ned fra Gaisberg går det et langt stykke vej af let kupperede småveje. Her er det en fordel hvis man har fundet ind i et fornuftigt felt. Efter et have kørt et pænt stykke af disse småkuperede veje kommer der en kort men meget stejl stigning ved Fastenau efterfulgt af en meget hurtig nedkørsel indtil Fuschl, der i 2015 bliver startby.

Fra Fuschl går det igen opad indtil man når toppen af Thalgau bakken, som man skal nedad til selve Thalgau. En dejlig bred hovedvejen hvor der kommet pænt høj fart på cykel, der kun stoppes af de brede hårnålesving.

Fra Thalgau går det tilbage til Eugendorf og videre ud i det man kalder Salzburger Seenland. Jeg var så uheldig at blive sat af det felt jeg kørte med på nedkørslen. I selve Thalgau mødte jeg nogle af de første på den korte distance, men de havde ikke den samme interesse som mig i at komme fremad, da de var begyndt at tænke taktisk i forhold til spurten. Det betød at jeg fik lov til at trække feltet ind mod Eugendorf, hvorefter jeg blev alene. Der gik pænt mange km før jeg blev hentet af et større felt.

Efter ca. 130 km kommer den sidste rigtig store udfordring, der er stigningen ved Irrsee. En smal vej der har en ret pæn stigningsprocent. Men efter stigningen kommer der en nedkørsel, der også er ret svær. Jeg var ved at skride ud i sving men reddede den. Det gjorde en af dem jeg fulgtes med ikke. Han fortsatte ud over skrænten og ned over en græsmark i bedste Armstrong stil. Den lokale, der var i gang med at slå græs kiggede en ekstra gang da der pludseligt kom en cykelrytter ned over hans græsplæne.

Efter denne nedkørsel går det af hovedvejen mod Thalgau og videre tilbage til Eugendorf. Kort efter Thalgau kommer der en opkørsel mod motorvejen, hvor der bliver sat lidt tempo i håbet om at ryste de øvrige ryttere af inden de sidste 10 km til mål. Men i år hang jeg faktisk pænt på og kørte i mål på en samlet 89. plads og 12. plads i H50.

Eddy Merckx Classic er et meget anbefalesværdit løb, specielt hvis man gerne vil prøve at køre i bjerge uden at komme ud på de helt lange opkørsler. Vi er spændt på at se hvad løbet byder på i 2015, hvor man har flyttet start og mål til Fuschl am See.

Fakta om løbet