En blæsende forårsdag i Thy

Søndag den 12. april 2015

En forårsdag i ThyI dag var der kaldt til cykelløb i Thisted. Aftenen i forvejen var vi noget i tvivl om hvovidt det virkeligt ville blive en forårsdag. Det blæste og regnede og mindede mest af alt om en efterårsdag. Men søndag morgen skinnede solen. Dog havde vinden ikke lagt sig særligt meget. Men når man tager til cykelløb ved vestkysten har man også en forventning om at få lidt vind på næsen.

En forårsdag i Thy har 3 distancer på henholdsvis 30, 76 og 102 km. Vi havde naturligvis valgt den lange på 102 km. Starten gik kl. 10.00 hvorefter vi blev ledt ud af byen af en politi og førerbil, således vi kom sikkert igennem diverse kryds og lysreguleringer. Virkeligt flot til et motionsløb.

Vel ude af byen fortsatte vi østpå langs Limfjorden. Efter at masterbilen var kørt ind til siden blev der sat fart i cyklene godt hjulpet af den stærke medvind som vi havde fornøjelsen af de første ca. 15 km.

Tidligt i løbet kom den første bakke, der hurtigt fik delt feltet på ca. 160 ryttere op i flere små grupper. Herefter gik det igen ned ad mod limfjorden, hvor vi passerede en lille dæmning. På dette stykke blev de forreste grupper atter samlet. Men det var kun en kort tid, da vi lige efter dæmning igen kørte ind i landet, hvor vi mødte den næste bakke, der igen skilte gruppen i flere små grupper.

Kort efter toppen af bakken drejede ruten til venstre og vi kørte for første gang op i mod vinden. Efter en kort nedkørsel førte ruten os vestpå til Klitmøller et lang stykke med skiftende side og modvind, hvor man virkeligt kunne få afprøvet ens evner til at køre i vinden. Stykket til Klitmøller indeholdte to mindre bakker, der gjorde at det felt jeg kørt i blev mindre, da der løbende var nogen, der faldt fra. På det meste af denne tur i vinden var der en god vilje til at samarbejde, hvilket betød at vi kunne holde en pæn fart.

Fra Klitmøller gik ruten sydpå langs med kysten. Et stykke af vejen fulgte vi cykleruten med navnet Panoramaruten. Det første stykke fra Klitmøller forløb igennem en klitplantagen, hvor der var en god læ for vinden. Men efter plantagen, hvor vi kom ud i det åbne land kunne vi igen mærke vinden. Der var nu nogen i feltet, der kendte ruten, som begyndte at tale om at den sidste tredjedel af ruten var bakket og med en del sving hvor der virkeligt kunne køres cykelløb.

Da vi havde nået rutens sydligste punkt ved Ovesø vendte vi op i medvinden, der skulle følge os det meste f resten af turen ind mod mål. Og dem der talte om muligheden for at køre cykelløb fik så sandelig ret. På den første lille stigning blev der trådt igennem og den høje fart blev mere eller mindre holdt ind til mål. Det bevirkede at gruppen blev minimeret til at vi mål kun var 5 ryttere tilbage.

Den sidste tredje del gik lidt op og ned og forløb på mange små veje rundt i landskabet. Bl.a. var der en kort sektion på et par km. hvor vi passerede jernbanen adskillige gange. Med ca. 16 km. til mål kom vi op på en landevej ind mod Thisted, hvor der stod at der var 8 km. til Thisted. Men da jeg mente at der var ca. 16 km. til mål var jeg godt klar over at vi nok skulle ud på en sløjfes mere inden mål.

Kort før Thisted blev vi ganske rigtigt sendt ud på en sløjfes nord om byen. På det stykke begyndte vi at indhente ryttere fra 76 km. ruten som vi var flettet sammen med kort forinden. Denne sløjfe nordpå bevirkede at vi på de sidste 2 km. ind mod mål igen blev ramt af modvinden.

Velankommet i mål, hvor man ikke rigtig kan snakkke om et opløb da vi kørte rundt på en parkeringsplads med et 180 graders sving kort før målstregen, havde arrangørene opstillet et stort telt, hvor der var mulighed for at købe pølser og drikkevare. Det altid hyggeligt når der efter løbet er mulighed for at mødes over en øl eller vand og fortælle røverhistorier fra dagens udfordringer.

En forårsdag i Thy er et veltilrettelagt løb med en rigtig god skiltning. Især skal arrangørene have ros for at der ved rigtig mange kryds var politihjemmeværn – det giver lige den ekstra sikkerhed.

Fakta om løbet


  • Længde: 102 km (2 kortere distancer på 30 og 76 km)
  • Højdemeter: 450
  • Vinder tid: 2 t. 48
  • Løbets resultater: Her
  • Løbets hjemmeside: Her