Velodom Köln

21. april 2014

I Tyskland arbejder man med tre forskellige former for cykelløb på landevej. RTF er den mest simple form. Her er der tale om et rigtigt motionsløb hvor der ikke er tidstagning, men hvor det blot handler om at gennemføre. Når der afholdes RTF er der generelt flere distance fra omkring 30 km og helt op til over 200 km.

Den anden type er Jedermannsrennen der bedst kan oversættes til motionsrace. Her køres der race om placeringerne, der tages tid og den strækning der skal køres er afspæret under en eller anden form. Normalt tillades licensryttere med undtagelse af proffer, A og B ryttere.

Den sidste type er de rene licensløb, hvor man skal have licens for at deltage. Disse løb køres på totalt afspærrede veje, der tages tid og naturligvis er der en resultatliste efter løbet, der er inddelt i de forskellige licensklasser.

Velodom KölnVelodom Köln er et Jerdermannsrennen der køres på en totalt aflukket rute. Løbet har to distance, hvor den lange distance er en ekstra rundtur ud i landet inden man igen kommer ind på den korte rute, som man gennemføre en del af to gange.

Distancerne var henholdsvis 64 km og 124 km. Vi havde sædvanen tro valgt den lange distance på 124 km. Der var 4 startgrupper og da vi ikke havde nogle tidligere resultater at blive målt efter blev vi placeret i startgruppe 3. Da startskuddet lød gik det derud af i høj fart. Det første stykke af ruten fulgte man Rhinen. Efter et stykke i byen kørte vi ud i landet hvor den første stigning kom. Her skete den første udskilning  i feltet. Efter en hurtig nedkørsel svingede man skarpt til venstre hvorefter det igen gik op ad en pæn stejl stigning igennem en skov. Endnu engang skete der stor udskilning i feltet, men samtidigt var vi begyndt at hente ryttere fra de tidligere startgrupper.

Efter endnu en nedkørsel svingede vi endnu engang ind på en stigning, der i starten ikke virkede særligt afskrækkende. Men pludseligt kunne vi se en masse tilskuere og et brostensstykke med en pæn stigning. Kom man ind på dette stykke med en fornuftig fart og et fornuftigt gear var det ikke noget problem at komme op. Stykke indgik en gang til på ruten efter at vi havde været ude på sløjfen rundt i bakke landet. Da vi anden gang var blevet blandt med de startende på den korte distance og det samtidig havde været regnvejr var det desværre ikke så let at komme op ad. Jeg gled faktisk på de glatte brosten, hvorefter det var nødvendigt at trække op.

Efter brostensstykket gik det igen nedad indtil deling mellem den lange sløjfe og stykket tilbage til mål. Efter delingen kørte vi ud i landområde omkring Köln hvor det gik op og ned på en masse småbakker. På en af disse bakker var vi et par stykker der fik sat et passende tempo til at få minimeret feltet. Men kort efter kom vi tilbage på hovedrute, hvor vi mødte et kæmpe felt på den korte rute. Dette bevirkede at det var svært at finde ud af hvor dem man havde ligget og konkurreret med var henne.

Resten af turen mod mål var lidt uoverskuelig, da vi kørte mellem rytterne på den korte distance. Men jeg kom i mål med en fornuftig tid. Der var en suveræn opløbsstrækning ind mod mål langs med Rhinen. Problemet var dog at der var et meget skarpt sving ind på opløbsstrækningen, hvor der havde været et grimt styrt før vi ankom. Derfor blev vi bedt om at sætte farten ned lige inden svinget.

Alt i alt et godt løb, der dog havde været endnu bedre hvis vi ikke var blevet samlet med rytterne på den korte distance på de sidste 40 km.

Efter løbet var der mulighed for at følge det professionelle felt der afsluttede deres løb med 5 omgang i Kölns gader.

Velodom Köln eller Rund um Köln som det også hedder er en del af det tyske mesterskab for motionister.

Fakta om løbet