Lang tur rundt i Faaborg skovene

24. december 2014

Dagens tur var planlagt til at skulle være lang og godt rundt i en stor del af Faaborg skovene, der ligger rundt om Faaborg. Vi besøgte følgende skove:

  • Tornehave
  • Svanninge Bakker
  • Sollerup Skov
  • Fiskerup Skov
  • Torpeløkke
  • Storskov
  • Gærup Skov
  • Svanninge Bjerge (Stensgaard Skov)

Efter at være startet ud fra Faaborg By er den første skov man møder Tornehave, som kun er en meget lille skov, hvor der går en kort sti igennem og et lille stykke vej ind til et par boliger.

IMAG0620

For foden af Svanninge Bakker

Efter at have passeret Svanninge By køre man ind i Svanninge Bakker, der tårner sig op foran en. Nu er det rigtig rart at vide at man skal op på toppen af bakkerne for at komme videre til Sollerup Skov. Vi tager den officielle cykelvej igennem bakkerne, der føre direkte op over golfbanen og videre ud til Sollerup Skov. Man kan undre sig over at den officielle cykelvej nr. 65 går igennem skoven og Hammerdammen, da dette område flere steder kun er fremkommelig på MTB.

Efter at have passeret Hammerdammen rammer vi Sollerup Skov. Denne skov har mange fine små stier og spor, men i dag vælger vi at holde os på hovedstien, der går tværs igennem skoven ned mod Arreskov Sø, som vi fortsætter ned til. Allerede på vej mod søen kan vi se at området er pænt fugtigt og visse steder står der blankt vand. Det betyder normalt at den sti der fører rundt om søen til Korinth kan være oversvømmet. Det var den dog ikke men sine steder stod der en del vand.

IMAG0623

Bro på stien rundt om Arreskov Sø

På stien rundt om Arreskov Sø, der er en officiel vandresti, møder man en lille bro, der er pænt medtaget af vejr og vind. Broen hælder i starten mod højre for efterfølgende at sno sig så den hælder mod venstre. Der er ikke noget trådnet på broen, hvorfor den er utroligt glat at passere. Det anbefales at trække over broen – især på denne tid af året.

Efter at have passeret en lille men pænt stejl bakke fra Arreskov Sø op til Korinth, fortsætter vi videre mod Fiskerup Skov, ved at køre af Øen over til Brahe Trolleborg. Øen er en lille grusvej med en fantastisk bakke som man først køre opad for efterfølgende at køre ned ad. En rigtig lang nedkørsel, hvor man kan få god fart i cykellen.

IMAG0626

Nørresø

Efter Brahe Trolleborg kører vi ind i Fiskerup Skov, der er en stor skov der strækker sig rundt om Nørresø og videre sydpå. Der er mange bredde skovveje i denne skov. Men da det er en privat skov er der ikke rigtig nogen stier og singeltracks, som man kan køre på. Men til gengæld kan man få sig en rigtig flot tur rundt om Nørresø og videre rundt i den store skov.

Efter Fiskerup Skov kører vi direkte ind i  Torpeløkke, der er en lille skov der ligger lige syd for Brændegaarrd Sø. Lige hvor vi kører ind i skoven har der tidligere været yngleområde for havørne, hvorfor skoven her har været lukket fra januar til august. Vi befinder os stadigvæk i en privat skov hvorfor det kun er muligt at køre på skovvejene. Men i denne skov er der flere af skovvejene, der har beskaffenhed der kan få dem til at minde om stier.

Fra Torpeløkke er der et lille stykke på asfalt inden vi køre ind i Storskov, der lever op til sit navn. Skoven ligger lige syd for Korinth og man kan køre direkte ind i byen af skovvejene. Vi befinder os stadigvæk i en af de mange privatejede skove rundt om Faaborg. Derfor fortsætter vi rundt på de store skovveje. i den sidste del af skoven vælger vi dog at følge en ridesti der er anlagt på en gammel skovvej og minder lidt om en sti. Vi følger faktisk denne ridesti et godt stykke, da den går direkte fra Storskov over i Gærup Skov.

IMAG0632

Bakken op i Gl. Dyrehave

I Gærup skov følger vi som nævnt ridestien, der mange steder følger skovvejen. Ved Holstenhuus Gods køre vi ind i det der hedder Gl. Dyrehave. Det område udmærker sig ved at være en lang bakke, der virkeligt kan give sved på panden.

Fra toppen af bakken går det igen nedad af forskellige stier inden vi rammer Diernæs by. Her fortsætter vi via Norden til Svanninge Bjerge. Et stort og fantastisk bakket skovområde. Desværre er der igen tale om en privatejet skov og ejerne er meget opmærksomme på at MTB’er overholder reglerne om kun at køre på de store skovveje. Der er ellers anlagt mange gode ride- og vandrestier i denne skov, som er helt fantastiske til MTB-kørsel.

Inden det går tilbage mod Faaborg via Tornehave passere vi endnu engang Svanninge Bakker, hvor vi fra den store parkeringsplads tager en rigtig fed nedkørsel i gennem en slugt, for igen at køre opad til Trollen Finn. Dette udelukkende for at få endnu en fed nedkørsel til Svanninge by.

En dejlig tur på lige godt 50 km.