Forårs tjek

Uanset om cyklen har stået  i kælderen eller om den er blevet kastet rundt på sporet i løbet af den våde og kolde vinter, bør den have et hurtigt  forårs tjek før sæsonen rigtig starter, .

Vinteren er grusom. I den mørke årstid med kun lidt sol kæmper materialet enormt med permanente mudder og salt angreb. Kæden, kassetten, klingerne, lejerne og fjederelementerne slides mærkbart hurtigere end i tørre forhold. Hvis du ønsker din cykel skal holde længere , bør du foretage en grundig inspektion.

Med disse enkle trin din cykel vil din igen være fit for fight.

Tjekliste for en hurtig gennemgang

Forårstjek

Cykel efter vinterbrug

Grundig vask: Før du går igang med inspektionen skal du vaske din cykel grundigt for at fjerne mudder og vejsalt.

Bremser: Kontrollér bremsebelægningens tykkelse og skivernes tykkelse som angivet af fabrikanten. Våde og mudrede forhold slider bremseklodser og skiver meget hurtigt. Tjek bremsetrykket og bleede eventuelt bremserne. Rengør bremsestemplet, smør (med den respektive bremsevæske: mineralolie eller DOT) og motionere bremserne, hvis stemplerne hænger.

Forårstjek

Kontrol af løse eger

Hjul: Tjek egerne for at se om de er løse. Kontroller lejernes spil og friløb. Følger friløbet med rundt skal, kan det måske reddes med en smøring . Dækkene tjekkes for revner / skader og lufttrykket efterprøves.

Gaffel / Dæmper: Visuel inspektion af pakningerne og glidefladerne. Eventuelt skal gaflen og dæmperen have det store seviceeftersyn. Du kan selv gennemføre et lille serviceeftersyn: I stedet for at smøre gaflen udefra, er det mere effektivt at trække dykrørene ud for at rense gaflen og give den nyt fedt eller olie. Lufttrykket i forgaffel og dæmper kontrolleres.

Har cyklen ikke været brugt i længere tid er det en god idé at vende den på hovedet. Herved bliver pakningerne i gaflen og dæmperen smurt.

Forårstjek

Kontrol af slør i kranken

Kranken: tjek uden kæde, tjek om kranken roterer let uden spil. Tjek om du kan rokke sideværts med pedalerne.

Forårstjek

Tjek af kæde med kædemåler

Kæde: Tjek kæden med en kædemåler. Klinger, kassette og kædehjul kontrolleres visuelt. Den der skifter kæden i tide kan køre meget længere på kassette og klinger og spare penge. Kæden skal smøres.

Kabler: Afhængigt af tilstanden smøres de med olie eller fedt, eller alternativt fornys. Et par dråber olie eller noget fedt kan få skiftet til at gå let igen. Bliver skiftet ved med at være upræcis, hjælper det kun at skifte kablerne.

Klamper: Når du ikke bruger dine sko og under fugtige betingelser sætter der sig  hurtige rust på klamperne hvilket kan gør det svære at stige ind og ud af pedalerne. Det kan godt betale sig at afmontere klamperne engang imellem og samtidigt give dem noget olie, for at undgå at de ruster.