16. maj 2015
På den gamle vikingplads ved Moesgaard strand lige syd for Aarhus havde den nye fusionsklub i Aarhus Aarhus MTB kaldt til Marselisborg MTB Marathon.
Et løb hvor der køres fra 1 til 3 omgange á ca. 33 km alt efter temperament. Hver omgang havde 700 hm. Med vanlig sikkerhed havde vi naturligvis valgt at udfordre os selv med 3 omgange svarende til ialt ca. 100 km. Inden starten var vi lidt beklemte da arrangørene havde meldt ud at der var en tidsgrænse for udkørsel på 3. omgang på 4½ time.
Hver omgang var fra arrangørenes side opdelt i 3 sektioner der hver især blev afsluttet med en passage af stævnepladsen inden man kørte ud på den næste sektion.
Den første var beskrevet som den flade del. Og kort efter at vi havde forladt starten kom der ganske rigtig et længere stykke med et pæn flow ud langs kysten mod syd. Helt flad var sektionen dog ikke da vi et godt stykke sydpå blev ledt ind i landet for at køre op af en kort stejl stigning. kort efter denne stigning kom der en fed nedkørsel på et singeltrack, der mundede ud i en større sti, hvor vi skulle foretage et skarpt venstresving. Her oplevede jeg for første gang denne dag det der skulle blive til en stor irritation for mig resten af dag; min forbremse fungerede på det nærmeste ikke.
Nu gik det ligeud af grusvejen et stykke tid inden vi fortsatte opad en asfaltvej med en pæn stigning. På toppen af denne stigning blev vi igen ledt ind i skoven hvor det nu gik nedad af et lækkert flowstykke. Resten af sektionen var mere eller mindre nedad indtil vi var tilbage ved stævnepladsen inden vi skulle ud på anden sektion.
Ved hver vending af stævnepladsen var der mulighed for at komme i depot.
Anden sektion havde arrangørene betegnet som den tekniske sektion. Med teknik mener de åbenbart stejle nedkørsler, hvilket der var en del af. Nu fik jeg så rigtig problemer på grund af forbremsen manglende funktion.
Sektionen startede med en mindre opkørsel på et rodstykke, hvor jeg på anden omgang måtte ned at ligge da mit baghjul skred ud på en af disse rødder. Efter dette rodstykke kom der en kort nedkørsel inden det gik opad af blandt andet et stykke asfaltvej. Efter at have krydset asfaltvej der går langs kysten blev vi ledt ind på et længere singeltrack, der endte i asfaltvejen op mod Beder. Her kom vi ud på en længere stigning op til Beder.
I Beder blev vi ledt ned igennem et villakvarter, der endte i en lille nedkørsel til en grussti vi skulle følge et kort stykke. For enden af denne grussti kom en asfaltvej hvor vi kørte 50 m, inden vi skulle ind i skoven igen. Her kom en meget stejl opstigning, der endte i et singeltrack, der kørte lidt frem og tilbage for at ende i en af de stejle nedkørsler.
For enden af denne nedkørsel kom vi ud på en grussti, der førte os langs Giberåen under hovedvejen til Odder. Her kom der et par fede singeltrack og en længere opstigning, der naturligvis blev fulgt af en nedkørsel. Efter nedkørslen krydsede vi Giberåen og begyndte igen på en opstigning. For enden af denne opstigning kom der en af de stejle tekniske nedkørsler, hvor jeg fik store problemer med min manglende bremseevne på forhjullet.
Nu krydsede vi igen hovedvejen – dog på den anden side af Giberåen. Herefter fulgte vi den officielle cykelsti mod Aarhus. Dog kun et kort øjeblik før vi igen blev vist ind i en lille skov. Her gik det lidt op og ned inden vi kom til dagens sværeste nedkørsel. Her var der både en A og en B-linie. Jeg valgt med det samme B-linien pga. mine problemer med forbremsen.
Efter denne nedkørsel kom vi tilbage på cykelstien, som vi fulgte et stykke ind mod Aarhus inden vi svingende tilbage i retning mod kysten og skoven igen. Et stykke nede af denne lille vej blev vi ledt til venstre ind på en mindre markvej. Det skulle hurtigt vise sig at være en rigtig lang stigning op til Moesgaard Museum. Fra museumet gik det igang nedad i retning af skoven og kysten. Efter at have krydset kystenvejen kom vi igen ind i skoven og fulgte det samme rodstykke som sektionen startede med tilbage til stævneområdet.
Nu skulle vi så ud på den tredje sektion, der af arrangørene er betegnet som den bakkede del af omgangen. Sektionen startede med at vi kørte op i skoven og ramte en del af det permanente spor. Vi svingede dog hurtigt væk fra sporet igen, da arrangørene havde fundet en lille bakke som vi skulle opover. Kort tid efter at have passeret denne bakke ramte vi igen det permanente spor, som vi fulgte et stykke tid.
Efter at have krydset skovvejen blev vi ledt ind på et rodstykke hvor sporet snoede sig rundt i mellem træerne og over rødderne. Efter disse rødder gik sporet rund på diverse bakker op og ned igennem skoven. Flere steder fulgte vi det permanente spor og andre steder kørte vi imod den normale kørselsretning på sporet. Efter et stykke tid blev vi ledt ind på den del af sporet, der hedder Ymers Mave. En meget teknisk sektion med små stigninger og forskellige drops alt efter hvilken linie man vælger.
Kort tid efter Ymers Mave kom vi til den såkaldte dobbeltbakke, der er en pæn stigning, der kommer af to gange. Fra toppen af denne bakke går det igen nedad igennem en række serpentiner sving, der normalt er gode til at holde fart i. Men når ens forbremse ikke er super effektiv bliver det lige pludseligt lidt svært at styre cyklen rigtigt ind i svingene.
For foden af denne nedkørsel går det igen op og ned og op igen. På toppen af den sidste opkørsel kører man ind på et længere rodstykke der falder svagt og dermed gider et rigtig fedt flow ned over. Efter dette rodstykke krydses skovvejen og ruten fører os helt
ned til strand som vi følger hen til målstregen og opløbstrækningen der har en lille stigning op ad en græsmark.
Efter 3 omgangen er man slidt og nyder med stor glæde den sandwich og sodavand der indgår i arrangementet. Marselisborg MTB Marathon er et rigtig godt løb hvor der på intet tidspunkt var usikkerhed om hvilken vej man skulle køre.
Fakta om løbet
- Distancer: 33, 67 og 100 km
- Højdemeter: 700, 1400 og 2100
- Vindertid: 1:46:18, 3:11:41 og 4.11.24
- Resultater
- Løbets hjemmeside